Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proletáři všech zemí, spojte se.

S tímhle heslem všude ve veřejném prostoru jsem vyrostla. Tehdy se dalo relativně volně cestovat jenom po Československu a kupodivu také po Východním Německu, které leželo od nás na západ.

Cestování na východ bylo problematičtější. Asi to bylo proto, abychom naše východní bratry nenakazili více méně „západní“ kulturou, která u nás ve starší generaci (generace mých rodičů a prarodičů) přežívala a částečně se předávala i mladším generacím. Na Západě, hlavně v Západním Německu, se v té době měli dobře, opravovali, co bylo za Války jejich vinou rozbito a měli pocit, že všechno bude už jenom lepší.

 

Potom přišla Globalizace. Lidí na Zemi přibývalo a nikdo už neměl čas na drobnou práci. Výroba se postupně předávala do Číny a zbytku Asie a práce pro obyčejné lidi v Evropě ubývalo. Slýchali jsme, že se musíme přeorientovat na služby, ale obávám se, že tolik kadeřníků nebude potřeba. Spousta lidí nemůže sehnat práci (nejen zaměstnání), která by je uspokojovala a zároveň by je uživila. Většina těch lidí netrpí hlady, protože státy si mohou půjčit na to, aby jim daly podporu, ze které mohou žít.

 

Ale smysluplnou práci stát lidem dát nemůže. To nefungovalo ani u nás za komunistů. Nedávno v televizi dávali „film pro pamětníky“ s francouzskou skupinou Les Charlots, která se jmenuje Velký bazar. Je o tom, jak malé francouzské obchody ničí velké globalizované hypermarkety. Film je z roku 1973 a je to více méně komedie. Dodnes nějaké malé obchody ve Francii zůstaly, ale jsou hlavně v turistických centrech a drží se hlavně díky turistickému ruchu a taky asi kvůli tomu, že spousta lidí nakupuje impulsivně prostě jen proto, že může a ne že by něco potřebovala. Věci se rychle vyrábějí, rychle nakupují a rychle vyhazují, v horším případě někde hromadí (například v oceánech, řekách a v našich organismech).

 

Polovina lidí (ta mladší) ještě doufá, že má šanci, ta druhá (starší, případně s menší možností se reálně uplatnit), pokud dostane příležitost, požaduje radikální změnu nebo pokud možno návrat do doby, kdy „bylo lépe“. V Evropě to vidíme všude, v Rakousku a u nás při volbě prezidentů, ve Velké Británii při výběru „Brexit nebo EU“, jinde to zatím není tak markantní, ale to je jen příležitostí se vyslovit. A v USA je to taky tak. Zajímalo by mě, co si o tom myslí Trumpova českoamerická dcera Ivanka a její bratři, kteří jsou generace těch, co ještě „mají šanci“.

 

Ve Francii lidé masově protestují proti změně zákoníku práce, který čím víc má stran a čím víc je socialistický, tím větší je nezaměstnanost a všichni chtějí pracovat pokud možno pro stát a nejít do žádného rizika. Snaha vlády o změnu, která by dala zaměstnavatelům nějaká práva, vyvolává už dlouho odpor. Ten vede mimo jiné francouzská Komunistická unie (trockisté) a její tiskovina Lutte ouvriére (Dělnický boj) a Lutte de classe (třídní boj). V komunismu bude lépe, říkali nám v dobách mého mládí. Ale perpetuum mobile zatím tak úplně nefunguje.

Představitelům Evropské Unie (aspoň některým) by mohlo časem dojít, že rychlé odstranění Velké Británie, která je očividně na tom v rozdělení společnosti zhruba stejně jako jiné země, jenom se to tam teď jednoznačně ukázalo, už nepomůže. Proto pan Juncker tak trvá na rychlém odchodu Británie z EU – aby se ostatní nenakazili a nebo to na ně aspoň neprasklo. Ale ono to praskne. A bude potřeba vymyslet něco nového, ale to 99% úředníků nedokáže (viděla jsem dnes v televizi mluvit paní Jourovou, ale i jiné naše vládní i opoziční úředníky…)

 

Ve Francii ve městě Perigeux Galové, předkové dnešních Francouzů, před dvěma tisíci let postavili po římském vzoru obrovský chrám své bohyni Vesunně. Zbyla z něj část vnitřního prostoru a vykopávky vedle ležící vily. Ve městě dnes agitují trockističtí komunisté proti novému zákoníku práce. Ve městě Bordeaux se uplatňuje římské pravidlo „chléb a hry“ při mistrovství světa ve fotbale. Anglie ten den zrovna porazila Wales, ale fanoušci na videu oslavují první gól, který dal Wales...

https://youtu.be/hyKQdRgHu0U

 

 

 

Autor: Lenka Pokorná | neděle 26.6.2016 19:28 | karma článku: 16,21 | přečteno: 621x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1167x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik