Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odznáčky, 21. srpen a Velká cena Brna

Nejsem sběratelkou odznáčků, i když v jisté době jsem jich měla několik stovek. Většina z nich zobrazovala soudruha Lenina v různých provedeních.

To bylo v osmdesátých letech, kdy jsem jezdila jako studentka a průvodkyně sovětských turistů po Československu.

 

Sovětští mládežníci, členové VLKSM, neboli Všesvazového leninského komunistického svazu mládeže, což byli všichni členové mých turistických skupin, byli řádně prověření, aby mohli vyjet na Západ, do kterého byla zařazena i Československá (pouze) socialistická republika. Po roce 1968 jsme byli ne zcela spolehliví a proto naše poslušnost musela být udržována statisícovým vojenským kontingentem, umístěným převážně v lesích na východ od Prahy.

Se sovětskými skupinami jsem jezdila převážně v létě. Protože většina zájezdů trvala více než týden a pohybovala se po trase mezi Košicemi, Bratislavou, Brnem a Prahou a až na výjimky zahrnovala návštěvu památníků Osvobození a hřbitovů vojáků Rudé armády, případně památníků Slovenského národního povstání nebo Lidic, zastihl nás často i 21. srpen a s ním někdy (spíše výjimečně, ale přece) dotazy.

Ne snad že by naši mladí přátelé z Východu podporovali naši marnou snahu o socialismus s lidskou tváří (někteří možná by ji i podporovali, kdyby věděli, o co většina našich lidí v roce 1968 usilovala), spíše měli strach, že bychom se zase o něco pokusili a oni by museli zase do „války“ jako jejich otcové o (skoro) dvacet let dříve.

 

Já jsem je uklidňovala, že se určitě zrovna v srpnu nic nespustí, protože Čechoslováci jsou na chatách nebo u moře a revoluce se u nás vždycky dělá až po prázdninách, nejlépe někdy na podzim, když se trochu ochladí, ale není ještě taková zima, aby se muselo domů nebo do hospody. Což se splnilo i v listopadu 1989. Naděje ovšem přišla už dřív.

Někdy když jsme vyjížděli s autobusy značky Ikarus s užhorodskou nebo mukačevskou poznávací značkou z Brna poté, co tam právě skončila Velká cena, bývali naši milí hosté opět trochu v šoku. Dálnice na Prahu, která hned za Brnem má pro Ikarusy zcela neúnosné stoupání, takže ti chudáčkové v rudé barvě se sotva vlekli, byla zcela plná jezdců na silných motocyklech, fanoušků motocyklových závodů z obou německých států, kteří se po příjemně prožitém víkendu vraceli domů. Sovětští mládežníci nechápali, jak je možné, že dálnice je tak plná (haha) a hlavně jak je možné, že je tu tolik veskrze nebezpečných motorkářů ze Západu. Vzhledem k velmi pomalé jízdě autobusů jsme těch motorkářů viděli asi víc, než kdybychom jeli nějakou normální rychlostí.

Já jsem těm mým turistům, dnes by se řeklo klientům, rok 1968 nepřipomínala. Někdy mezi nimi byl dokonce i nějaký takový, který u nás po Srpnu sloužil. Před těmi jsme všichni byli na pozoru, protože nikdo nevěděl, jaké potíže můžou udělat. Sice jsem jako dítě nekomunistů nemohla studovat, co bych chtěla, ale protože mí rodiče nebyli komunisty nikdy, ani před rokem 1968, aspoň něco jsem studovat mohla. V prvním ročníku jsme sice byli se spolužáky nuceni navštívit neuvěřitelnou výstavu obrazů Lenina z nejrůznějších materiálů, ale to později už přestalo. I když, na takovou výstavu bych nikdy dobrovolně nešla a kdo z Vás viděl Vůdce světového proletariátu háčkovaného z vlny nebo provedeného jako intarzie? Přišlo nám to velmi komické, ale v té velké zemi je takovéto zobrazování Vůdce zřejmě normální, protože loni jsem v pavilonu Ruska na světové výstavě v Miláně viděla zobrazení prezidenta Putina na placatce na alkohol. A to je prý abstinent.

Odznáčky nesbírám, ale nějaké mám doma stále. Leninové sice skončili v odpadu už dávno, ale mám ještě pár odznáčků po dědovi, například k dvacátému výročí bitvy u Zborova (tam, v Haliči, poprvé vítězně bojovala v roce 1917 československá brigáda proti Rakousku) nebo odznáček Věrni zůstaneme – asi k 50 výročí vzniku Československé republiky v roce 1968 (ale to nevím jistě). Leninů je škoda, mohla to být pěkná reprezentativní sbírka – třeba by ji teď v Rusku někdo rád koupil za slušné peníze – když tam teď zase s nostalgií vzpomínají na Sovětský Svaz. A litují jeho rozpadu. Protože Rusko musí být velké, musí se pořád zvětšovat, protože jinak má strach...jako Otesánek, který napřed snědl jídlo doma, potom své rodiče a další lidi kolem. Až přišla čiperná babka s motykou, klepla Otesánka a všechny snědené osvobodila...

 

Autor: Lenka Pokorná | neděle 21.8.2016 19:39 | karma článku: 11,19 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik