Jižní Čechy týden před volbami

16. 10. 2016 20:47:53
U nás se letos volby nekonaly. Nijak zvlášť mi to nevadilo, ale na druhou stranu určitě bych se srovnala i se situací, že bych měla možnost ovlivnit složení našeho zastupitelstva, neboť to stávající ve mně žádné nadšení nevzbuzuje

Někteří lidé v jižních Čechách letos k volbám šli. Z těch co měli tu šanci přišlo 36,31%, což není až tak málo. Těm ostatním je buď jedno, kdo je zastupuje, protože jsou zcela samostatní, nebo prostě jenom radši nadávají na všechny a nechtějí při tom mít žádné výčitky svědomí, že třeba volili někoho, kdo je potom zklamal. S tím se ale nedá nic dělat a rozhodně by měli volit ti lidé, kteří se umějí rozhodnout a ne povinně všichni, jak navrhuje pan prezident.

Část mých předků pocházela z jižních Čech. Nebyli to sedláci ani bohatí měšťané, ale obyčejní lidé. Jeden z mých pradědečků, který pocházel ze Soběslavi, se jmenoval Václav, ale nejen proto jsem vyrazila do tohoto kraje jeden den po svátku Svatého Václava. Ten druhý důvod byl, že v Soběslavi máme hrob, ale už žádné příbuzné, takže starost o hrob je na mě (ale moc tomu tedy nedám). Hrob je naštěstí z kvalitní žuly, takže vydrží nepřízeň počasí a ukrást tam není co. Tedy až na netřesky v keramické misce, které od mé poslední návštěvy beze zbytku zmizely.

Jela jsem vlakem do Veselí nad Lužnicí, kde velkou část života prožil jeden z bratrů mé babičky, podívala jsem se do tamního muzea. Město je malé, ale slavné. Podle wikipedie tu vyrostl známý bývalý senátor za ČSSD Jan Mládek (pokud vím, nejsme nijak příbuzní). V Dráchově, což je vesnička mezi Soběslaví a Veselím, prý tento stále ještě ministr a bývalý člen KSČ dosud bydlí. Nebo je tu aspoň trvale hlášen. Prý odtud pocházel taky ideový vzor Járy Cimrmana. V této vesničce, o které nám vykládala naše babička, jsem nikdy nebyla, ale tak třeba příště.

Můj pradědeček Václav byl železničář, Jihočeši a železničáři říkají vechtr, ale u nás doma se říkalo, že pracoval na strážním domku. Své syny poslal na Učitelský ústav, který byl v Soběslavi a dceru na Odbornou školu pro ženská povolání do Českých Budějovic. Jako vechtr c. a k. Dráhy císaře Františka Josefa měl i pro rodinu režijní jízdenku. Pradědečka nepamatuji, umřel už začátkem roku 1919. Tři jeho synové umřeli už několik let před mým narozením, ten nejmladší, z Veselí, až v mém dětství, ale nepamatuji si, že bych ho někdy viděla. Nejvyššího věku ze sourozenců se dožila moje babička, která ale na rozdíl od svých bratrů nemusela rukovat do 1. světové války.

V těch letech, kdy žil můj pradědeček, se také konaly volby, ale volební právo pro všechny, tedy i pro ženy, bylo uzákoněno až po jeho smrti. Nevím, jestli byl někdy volit, možná se jako státní zaměstnanec obával, aby mu někdo nevytýkal, že by měl být nejen nestraník, ale i nestranný. Dnes k volbám chodí ti, kteří mají pocit, že by měli. V posledních letech si prý mnoho lidí myslí, že nemůžou volbami nic ovlivnit, nebo dokonce že nemají vliv vůbec na nic.

Ale je jisté, že při těchto volbách ti co přišli, něco rozhodně ovlivnili.

Autor: Lenka Pokorná | neděle 16.10.2016 20:47 | karma článku: 9.43 | přečteno: 182x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 292 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 33 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 888
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...