Cikánský baron

13. 08. 2017 15:50:46
Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

ale pouze „levně pořídit a za každou cenu co nejvýhodněji prodat“?

Cikánský baron Artur Cerari žije se svým personálem v domě z červených cihel na kopci ve městě Soroca, nad hraniční řekou Dněstr. Za řekou je ukrajinská vesnice Cekynivka, ale přes řeku není žádný most ani v blízkém okolí.

O panu baronovi byl před dvěma roky natočen film, takže dnes patří hned po víně mezi největší atrakce celého Moldavska. Když se do cikánské čtvrti města Soroca nahrnou turisté, zvláště pak čeští, kteří vlezou všude (ale do romské čtvrti města Litvínova by ani nepáchli), někdo z tamních obyvatel vytočí mobilní číslo pana barona a ten obratem přijede (je přivezen) a návštěvníky přijme, aby jim mohl předvést svou sbírku porcelánu a nabídnout něco moldavského vína a zahrát jim oblíbené písně na klavír nebo akordeon.

Porcelánové sošky, kdyby byly v kompletních souborech (což nejsou), by prý měly cenu desítek tisíc eur. Sbírka tahacích harmonik, ale i polštářů pro všechny děti a vnoučata, se bude předávat dalším generacím, ale cenu má jen historickou.

Pan baron sbírá také auta s příběhem. Před domem má například limuzínu, kterou prý jezdil Jurij Andropov, předchůdce Michaila Gorbačova, když byl ještě šéfem KGB. Auto se pomalu propadá do písku a za pár let zřejmě zmizí zcela. Můžeme jen doufat, že do té doby zmizí i nástupci té slavné organizace na sledování, ovlivňování a likvidování nepohodlných lidí.

Pan baron s nostalgií vzpomíná na své mládí ve velkém Sovětském svazu, kdy Cikáni mohli své obchody bez problémů provozovat v celé Velké Zemi. Miluje Putina a nejspíš doufá, že se podaří spojit všechny bývalé bratrské republiky, aby se Romům zase dobře obchodovalo ve světě bez hranic. Protože ale tehdy bylo nedostatkového zboží ve všech zemích Táboru míru mnohem víc (vlastně skoro všechno "nebylo", zvláště pak v Sovětském svazu), byla odměna za jeho obstarání podstatně větší, než dnes. A proto také většina místních "byznysmenů" dnes vydělává ve Střední Asii a nehrne se na Západ. Tam je všeho dost a co chybí, to už léta obstarává jiná mafie.

Protože vydělávat je v této společnosti nutné. Každý pořádný místní Rom má velký dům, který pokud možno vypadá jako některá ze slavných světových staveb, například Kapitol ve Washingtonu nebo Velké divadlo v Moskvě, vše ve zmenšeném a pokud možno nedokončeném a nezkolaudovaném provedení. Všichni turisté, kteří se ve městě Soroca objeví, musí Gipsy Hill navštívit. Natáčí se o něm - a o panu Baronovi - dokonce filmy.

Takové podobné domy jsem viděla na dvou místech, ve dvou různých státech. Poprvé to bylo v Srbsku, nedaleko Dunaje, tam kde Dunaj tvoří hranici mezi Rumunskem (Banátem, kde jsou známé „české vesnice“) a zdrojem jejich financování bylo údajně pašování nafty přes řeku do Srbska v době válek v bývalé Jugoslávii. Podruhé to bylo na jihu Zakarpatské Ukrajiny. Tam protéká hraniční řeka Tisa a na druhé straně je – co jiného, než Rumunsko.

Čím byl pan baron původně, ve svém mládí za dob SSSR, to nevím, ale snad hudebníkem, protože na hudbu má nepochybně nadání, jako ostatně mnoho Romů. V mládí byl opravdový fešák, následník "trůnu", a tak si svoje foto v kožené bundičce, vystavuje na poličce mezi porcelánovými figurkami. Zahrál nám na klavír a na tahací harmoniku, nalil víno a vybral adekvátní poplatek. Protože vydělávat se v tomhle světě musí.

A jak je vidět na videu, taky na harmoniku.

https://youtu.be/VzoiBLYX15c

Autor: Lenka Pokorná | neděle 13.8.2017 15:50 | karma článku: 17.59 | přečteno: 1159x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 32.18 | Přečteno: 1208 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 13.78 | Přečteno: 123 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.39 | Přečteno: 210 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 154 | Diskuse
Počet článků 219 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 888
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...